Kohti tavoitteita

Aseta lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita


Jos asetat tavoitteita vain pitkän ajan päähän, saatat tavoitellessasi niitä unohtaa elää tässä hetkessä. Lyhyen aikavälin tavoitteiden asettaminen antaa sinulle mahdollisuuden nauttia myös meneillään olevasta hetkestä. Sanonta “tuhannenkin kilometrin matka alkaa yhdestä askeleesta” (Laoste) on melko paikkansa pitävä. Antilla tavoitteena on eteneminen uralla ja sen sijaan, että hän tähtäisi suoraan johtoasemaan, hän asettaa itselleen arvojen mukaisia pieniä tavoitteita. Arvo uralla etenemisen taustalla on itsensä kehittäminen, ja Antti voi teoillaan toteuttaa tätä arvoa esimerkiksi ottamalla vastaan pieniä luottamustehtäviä ja kehittää itseään lukemalla alansa kirjallisuutta. Tämä varmistaa matkasta ja elämästä nauttimisen myös silloin, kun pitkän aikavälin tavoite ei ole vielä saavutettu.

​​Katso videolta mitä ovat "kuolleen miehen" tavoitteet ja miten selvittää esteet tavoitteiden tieltä. 

"Tavoitteet ovat niitä, joita voit saavuttaa silloin, kun kuljet arvojesi mukaista tietä."

Tavoitteet ovat hyvin tuttuja läntisessä yhteiskunnassa, jossa eletään hyvin tavoitekeskeistä elämää. Ihmiset voivat asettaa tavoitteita liittyen esimerkiksi uralla etenemiseen, maratoniin tai varallisuuden kasvattamiseen. 

Tavoitteet eroavat arvoista siinä, että ne voidaan saavuttaa ja sen jälkeen ne pyyhkiytyvät pois. Saatat ehkä tunnistaa tilanteen, jolloin olet saavuttanut jonkun tavoitteesi ja olet tuntenut olosi iloiseksi saavutuksestasi, mutta samalla myös tyhjäksi. Jos elämme pelkästään tavoitteiden ja niiden saavuttamisen kautta, saattaa elämä tuntua suorittamiselta. Mutta kun tavoitteiden takana on arvot, myös itse matka tuntuu merkitykselliseltä ja jatkuu aina tavoitteen saavuttamisen jälkeen.

Niin kuin aiemmin mainitsimme, arvot ovat tekoja, ja jotta voimme varmistaa arvojen mukaiset teot, meidän on hyvä asettaa tavoitteita niiden mukaisesti. Mietitään vaikka Anttia, jonka arvo on läheiset ihmissuhteet. Hän haluaisi pitää kiireisestä elämästä huolimatta yhteyttä ystäviinsä. Mitä konkreettisia tekoja Antti voisi tehdä toteuttaakseen tätä arvoa ja varmistaakseen itselle tärkeän asian toteutumisen?

Tavoitteet on hyvä pitää realistisina ja konkreettisina. Liian absurdit ja epärealistiset tavoitteet jäävät usein saavuttamatta, mikä ei palvele tavoitteiden merkitystä. Jos tavoitteita ei pysty toteuttamaan omassa elinympäristössä, on todennäköistä, ettet saavuta niitä. Huomioi myös seuraavat tavoitteiden asettamisen ja saavuttamisen perusperiaatteet.


VALMENNUSPOLKU

 OSAT 1-2

Osat 3-5

VALMENNUS JATKUU

3. TAPAAMINEN

RYHMÄVALMENNUS

1. TAPAAMINEN

2. TAPAAMINEN

TEHTÄVÄ 
Lue tai kuuntele ensin metafora

Matkustajat bussissa - metafora


"Kuvittele olevasi bussinkuljettaja. Matkan varrella poimit kyytiisi töykeitä matkustajia, jotka komentelevat sinua, huutelevat ohjeitaan ja yrittävät saada sinut muuttamaan suuntaasi. He haluavat sinun ajavan eri reittiä kuin minkä olet itse valinnut. Yrität häätää häiriköt pois bussista, mutta he eivät suostu lähtemään. Sen sijaan he muuttuvat entistä kovaäänisemmiksi ja yrittävät saada sinut tottelemaan ohjeitaan. Huomaat, että et saa ajettua häiriköitä pois kyydistäsi, joten sinulle jää kaksi vaihtoehtoa. Voit joko totella matkustajiasi ja muuttaa reittiäsi, tai pysyä valitsemallasi reitillä ja antaa häiriköiden huudella neuvojaan. Jos vain jatkat bussin kuljettamista valitsemaasi suuntaan, ennemmin tai myöhemmin häirikkömatkustajasi tulevat huomaamaan, etteivät he voi harhauttaa sinua reitiltäsi vaikka kuinka yrittäisivät. Ajatuksesi ja tunteesi ovat tavallaan tällaisia häirikkömatkustajia, jotka ovat nousseet kyytiisi matkan varrella. Ne saattavat huudella sinulle ilkeitä kommentteja, kuten “Epäonnistut aina”, “Laihduta” tai “Et ole riittävän hyvä”, ja vaativat kovaäänisesti sinua seuraamaan ohjeitaan. Koska et voi häätää noita matkustajia kyydistäsi, etkä päästä eroon ajatuksistasi, sinun on tehtävä valinta. Annatko niiden ohjailla elämääsi, vai valitsetko itse arvojesi mukaisen suunnan, mihin elämäsi bussia kuljetat?"


Pohdintatehtävä
Kolme askelta tavoitteiden asettamiseen: Pohdi omia tavoitteitasi askel askeleelta. Kirjoita muistiinpanoihisi omat tavoitteesi ja arvosi tavoitteiden taustalla.

 1. Elämänalue, jonka kanssa haluat työskennellä?
  Valitse yksi tai kaksi: Opiskelu, terveys ja hyvinvointi, ystävät ja sosiaaliset suhteet, parisuhde, vapaa-aika, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, ympäristöasiat, henkinen kasvu, työ ja ura tai jokin muu...
 2. Millaiset arvot ovat tavoitteidesi taustalla?
  Arvot ovat jotain sellaista, jota juuri sinä pidät tärkeänä ja merkityksellisenä. Ne ovat sinun valitsemiasi suunnannäyttäjiä elämässäsi. Pohdi sinulle tärkeitä arvojasi tavoitteidesi taustalla.
 3. Mitkä ovat arvoihisi pohjautuvat tavoitteet?
  Aseta kolmen tyyppisiä tavoitteita: 1. Välitön tavoite - Jotain pientä ja helppoa, jonka voin tehdä seuraavan vuorokauden aikana. 2. Lyhyen aikavälin tavoite: Asioita, joita voin tehdä seuraavien päivien/viikkojen aikana. 3. Pitkän aikavälin tavoite: Asioita, joita voin tehdä seuraavien kuukausien/vuosien aikana.

LÄHETÄ VASTAUS VALMENTAJALLESI

Lähetä vastaus sähköpostitse esim. word- tai pdf-muodossa. Käymme vastauksiasi läpi seuraavassa sparraustapaamisessa.
Etkö ole varma kuka on valmentajasi? Kysy chatista! 

 1. Rosa-Maria Tuisku
  Phillips@mail.com
  Työhyvinvointivalmentaja
  rosa-maria.tuisku@motione.fi
 2. Oona Malinen
  Phillips@mail.com
  Työhyvinvointivalmentaja
  oona.malinen@motione.fi
 3. Marisa Koski
  Phillips@mail.com
  Työhyvinvointivalmentaja
  marisa.koski@motione.fi
 4. Saara Suutarinen
  Phillips@mail.com
  Työhyvinvointivalmentaja
  saara.suutarinen@motione.fi